Geosistem O o versus Sociosistem O o comparison chart
Edit this comparison chartGeosistem O oSociosistem O o
Definiție Geosistemul este un complex teritorial natural, în care toate componentele interacţionează şi dau unitate unui teritoriu. Spațiu antropizat și geografic umanizat, ocupat și modificat de om pe parcursul timpului istoric.Acesta are caracter unitar.
Activitatea Evoluția continuă a componentelor mediului geografic. Activităţile omului care modifică mediul natural și aspectul acestuia.
Caracteristici Sistem organizat și structurat , ierarhizat, are proprietatea de autoreglare. Este un ansamblu integru, funcional, caracter dinamic și evolutiv, alcătuit di nașezări umane.
Reciprocitatea exestintiala Nu depinde existențial de sociosistem. Este constituit din elemente ale naturii, componente demografice, tehnologice, arhitecturale etc.
Tipuri *Locale: pădurea, lacul, balta, râul *Globale: oceanele, continentele *Rurale: sate, de diverse forme și mărimi, ai căror locuitori se ocupă cu agricultura *Urbane: orașele mari, unde activitățile omului sunt variate.
Trasaturi distinctive Este un sistem deschis (schimbul de energie și substanțe) și capacitatea de regenerare sau autoreglare. Este un sistem ierarhizat ( include subsisteme) și are o structură anumită (etajarea vegetației, zonele naturale etc.) Presupune un mediu format în urma proceselor de modificare a mediilor naturale (agricultura, defrișarea pădurilor, disecarea mlaștinilor, crearea unor noi forme de relief ca diguri, halde, canale)
Exemple Padure, continent , ocean, etc asezarile-rurale si urbane , tehnologice-uzice, etc

Add content for Geosistem O o vs. Sociosistem O o or review and improve the comparison table above.